Circulaire economie
Samen bouwen aan een circulaire toekomst.
Samen bouwen aan een circulaire toekomst.
Circulaire economie = onze ambitie
Als (afval)bedrijfsleven willen we het verschil maken. Samen met onze ketenpartners, collega’s en overheden werken we aan een toekomst van het optimaal inzetten en hergebruiken van grondstoffen. Een toekomst waarin ook fossiele brandstoffen een marginale rol spelen. In Nederland recyclen we al circa tachtig procent van het afval. Onze uitdaging: een nóg grotere bijdrage leveren aan klimaat- en recyclingdoelen.
Grondstofleveranciers
Afvalbedrijven ontwikkelen zich tot grondstofleveranciers. Onze branche sluit materiaalkringlopen en levert gerecyclede materialen en duurzame energie.
Een circulaire economie...
… is aantrekkelijker, schoner en gezonder om in te leven.
… biedt een oplossing voor de grondstoffenschaarste.
… draagt bij aan klimaatbescherming.
… maakt ons minder afhankelijk van fossiele grond- en brandstoffen.
… verlaagt de milieudruk.
… creëert kansen voor innovatie, kenniseconomie en werkgelegenheid.
… bezorgt het (afval)bedrijfsleven en ketenpartners een economische impuls.
vragen over circulaire economie
- Welke rol speelt de afvalsector?
De afvalsector heeft een verbindende rol binnen de transitie naar een circulaire economie. Als aanjager, adviseur, innovator, milieudienstverlener en leverancier van grondstoffen en duurzame energie. Afvalbedrijven beschikken over de benodigde kennis, ervaring en middelen om grondstoffen zo lang mogelijk in de keten te houden. Zodat ze niet verdwijnen, maar telkens een nieuwe levenscyclus krijgen. Afvalbedrijven zijn partner van partijen in de gehele keten. - Hoe circulair is Nederland?
In Nederland recyclen we al circa tachtig procent van ons afval. De afvalsector levert ongeveer tien procent van de hernieuwbare energie in Nederland. Maar circulair omvat veel meer dan dat. Preventie, anders ontwerpen en produceren minder gebruiken en verspillen, en repareren zijn nodig voor de circulaire economie. Hierin worden stappen gezet, maar er is nog veel winst te boeken. - Wat zijn de circulaire uitdagingen?
De circulaire economie vraagt om meer focus, samenwerking en nieuwe businessmodellen. De uitdaging is het vinden van kosteneffectieve oplossingen in de hele waardeketen, waarbij afvalbedrijven zich toeleggen op waardecreatie voor hun partners. Grote winst is te halen met het verduurzamen van industriële productieprocessen en het consumentengedrag. Door het ontwerpen met het oog op hergebruik, het toepassen van gerecycled materiaal in producten, minder gebruik van producten en grondstoffen, en hergebruik, onderhoud en reparatie van producten worden grote stappen gemaakt. - Welke factoren vragen extra aandacht?
In onze visie vragen twee factoren extra aandacht in de transitie naar de circulaire economie: de kwaliteit van de ingezamelde materialen en de afzetmarkt voor grondstoffen. Een schone inputstroom is nodig voor de productie van kwalitatief hoogwaardigere producten. Méér gescheiden inzameling loont enkel wanneer de ingezamelde materialen daadwerkelijk hoogwaardig worden gerecycled en afgezet. De Vereniging Afvalbedrijven bepleit geen push-, maar een pull-systeem, waarin de marktvraag naar gerecycled materiaal sturend is. De circulaire economie maakt alleen kans van slagen met hoogwaardige afzetmarkten. De markt verlangt kwaliteit van grondstoffen, continuïteit, voldoende schaalgrootte en concurrerende tarieven.
circulaire economie = Breed blikveld
In 2050 moet de Nederlandse economie volledig circulair zijn. Dat stelt het kabinet in het Rijksbrede programma Circulaire Economie. Tussendoel voor 2030: de helft minder primaire grondstoffen toepassen. Wij omarmen het ambitieniveau, werken eraan mee, maar blijven ook realistisch. 100% circulair is niet haalbaar. Er zullen altijd reststromen blijven bestaan. Ook bij het recyclen en sorteren ontstaan residustromen, die niet meer gerecycled kunnen worden. Afvalenergiecentrales en stortplaatsen blijven daarom onmisbare schakels binnen de recycling- en afvalinfrastructuur.
Wat doet de afvalsector?
- Vol inzetten op hergebruik
De afvalsector zet zich in voor reductie, hergebruik, recycling en de productie van grondstoffen en energie. In heel Nederland vinden circulaire activiteiten plaats. Van nieuwe scheidingsinstallaties tot vergistingsfabrieken, van het reinigen van bodemas tot het produceren van hoogwaardige gerecyclede grondstoffen. - Optimale waardecreatie
Afval is bron voor grondstoffen en energie. De sector maakt zich sterk voor het zoveel mogelijk creëren van waarde uit afval. Samen met onze partners zoeken we naar oplossingen in de gehele waardeketen. Van afvalpreventie tot betere inzameling, van slimmer hergebruik en recycling tot het benutten van energie uit niet-recyclebaar afval: uiteindelijk draait het om de totale toegevoegde waarde in de hele keten. - Samenwerken in de keten
We kunnen het niet alleen. Een circulaire economie vereist samenwerking tussen afvalbedrijven, producenten, overheden, burgers en kennisinstituten. We zoeken die samenwerking actief op. Onder meer om kansen te bespreken voor ecodesign en nieuwe businessmodellen. Als afvalsector beschikken we over expertise over preventie, inzameling en verwerking.
Facts & figures:
Preventie, minder gebruiken en verspillen, repareren, anders ontwerpen en produceren zijn nodig voor circulaire economie.