Standpunten
Circulaire economie
Een circulaire economie vraagt om nieuwe businessmodellen die het waardebehoud van producten als uitgangspunt hebben. Een andere manier van werken met alle partners in de keten is nodig. Maatregelen aan de bron zijn cruciaal, net als het verduurzamen van industriële productieprocessen en van het consumentengedrag. Door minder gebruik van producten en grondstoffen, ontwerpen met het oog op hergebruik en preventie, en met hergebruik, onderhoud en reparatie van producten kunnen grote stappen worden gezet.
Twee factoren verdienen volgens ons momenteel de aandacht: de kwaliteit van de ingezamelde materialen en de afzetmarkt. Een betere kwaliteit van ingezamelde stromen is vaak nodig om ze te kunnen recyclen en benutten voor het maken van hoogwaardige producten. In onze visie stuurt het beleid te sterk op de hoeveelheid restafval. Gemeenten worden hierop afgerekend, terwijl ze juist gestimuleerd moeten worden om zuivere, gescheiden stromen in te zamelen. Aan de doelstelling het restafval terug te dringen, zou daarom een concrete recyclingdoelstelling moeten worden gekoppeld.
Ander aandachtspunt is de afzet van gerecyclede materialen. Zonder afzetmarkt, geen circulaire economie. De Vereniging Afvalbedrijven bepleit daarom geen push-, maar een pullsysteem waarbij de marktvraag sturend is. Die vraag is helder: de markt verlangt kwaliteit van grondstoffen, continuïteit, voldoende schaalgrootte en concurrerende tarieven. De afvalbedrijven maken zich sterk hieraan te voldoen. De branche beschikt over de benodigde kennis, ervaring en middelen om grondstoffen zo lang mogelijk in de keten te houden. Opdat ze niet verdwijnen, maar telkens een nieuwe levenscyclus krijgen. Overheden moeten de afzet bevorderen, onder meer door zelf duurzaam in te kopen. Belangrijk is dat de overheid de focus legt op inkoop van producten die gemaakt zijn van gerecyclede materialen. Ook de industrie moet gestimuleerd worden om meer recyclaat toe te passen. Dan komt de toepassing van recyclaat in nieuwe producten op gang.
Een circulaire economie gloort, maar we moeten ons realiseren dat er altijd afval zal zijn dat niet opnieuw gebruikt kan worden. Meer circulariteit betekent ook een toename van residustromen die een sterkere mate van verontreiniging hebben. Restafval, zorgstoffen, verontreinigde grond, asbest en residuen van sorteer- en recyclinginstallaties moeten veilig en milieuverantwoord worden verwerkt. De afvalsector neemt deze zorgtaak op zich, nu en in de toekomst.
'Standaardkwaliteiten voor recyclaat zijn hard nodig.'