Header afvalstromen

Nieuws

Nieuwsbericht - 28 januari 2020

Zaterdag 28 maart: Landelijke Compostdag 2020

Over twee maanden is het zover: de Landelijke Compostdag 2020. De veertiende editie van de dag vindt plaats op zaterdag 28 maart. Tijdens deze dag delen vele gft-composteerbedrijven en gemeenten verspreid over het hele land eenmalig gratis compost uit. Dit doen ze om inwoners te bedanken voor het scheiden van gft en hen duidelijk te maken dat hun rol cruciaal is bij het composteren van gft. Alleen goed gescheiden gft levert goede compost op. De kwaliteit van compost begint dus in de gft-bak thuis.

LET OP: de Landelijke Compostdag 2020 is afgelast. Lees hier meer.

Jaarlijks wordt bijna 1,5 miljoen ton gft ingezameld. Dit zijn ongeveer 50.000 vrachtwagencombinaties vol. Van het gescheiden ingezameld gft wordt compost gemaakt. Elk jaar kan de sector hierdoor ongeveer 700.000 ton compost leveren. De productie van compost begint dus bij de consument thuis. Een goede scheiding van het gft vormt de basis voor een goede kwaliteit van de compost. Hoe beter het afval wordt gescheiden, des te beter de compost die het oplevert.

Waardevol product: compost

Compost is een product dat wordt toegepast in tuinaarde en potgrond, in sier- en moestuinen en in land- en tuinbouw. Het houdt de bodem vruchtbaar en gezond. Daarnaast heeft het verwerken van gft tot compost tot gevolg dat er minder CO2 in de lucht komt. Ook levert het maken van compost zowel warmte als groen gas op. Groen gas kan worden gebruikt om auto’s op te laten rijden.

Compost heeft grote milieuvoordelen. Zo kan compost worden gebruikt als alternatief voor kunstmest en vervangt het een groot deel van het veen dat in potgrond wordt gebruikt. Hierdoor hoeven minder natuurlijke veengebieden te worden afgegraven. Ook hoeven we door het gebruik van compost minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken.

Locaties

Neem contact op met uw gemeente of het plaatselijke afvalbedrijf voor locaties en tijdstippen van de Landelijke Compostdag.

Jennifer Koster-Bos

Contactpersoon
Jennifer Koster-Bos

Jennifer Koster-Bos op LinkedIn

Onze nieuwsbrief
ontvangen?

De circulaire economie vraagt om nieuwe businessmodellen

Kwaliteit ingezamelde stromen is nodig om ze te kunnen recyclen tot hoogwaardige producten

Circulaire economie

Circulaire economie

Klimaat

Klimaat

Recycling en restmaterialen

Recycling en restmaterialen