Nieuws

Persbericht - 24 oktober 2024

European Landfill Association wil einde maken aan storten van organisch afval

De nationale verenigingen van stortplaatsexploitanten van Duitsland, Nederland en Oostenrijk hebben vandaag de European Landfill Association (ELA) opgericht. De oprichters van deze nieuwe koepelorganisatie zijn de Interessengemeinschaft Deutsche Deponiebetreiber e.V. (InwesD), de Vereniging Afvalbedrijven (VA) en de Österreichischer Wasser- und Abfallwirtschaftsverband (ÖWAV).

Het belangrijkste doel van de European Landfill Association is om op Europees niveau samen te werken in alle aspecten die verband houden met moderne stortplaatsen. ELA zet zich verder in om een einde te maken aan het storten van organisch afval in Europa. Daarmee kan snel en kosteneffectief per jaar 75 miljoen ton CO2 (equivalenten) worden bespaard. Dit is mogelijk door de toepassing van best beschikbare technieken die al bewezen zijn in Europa, zoals bij composteren, vergisten en verbranding met energieterugwinning. Daarbij wil ELA de Europese Unie en de lidstaten ondersteunen en aanmoedigen om het ontstaan van klimaatschade door vermijdbare stortgassen te voorkomen. Stortgas bestaat voornamelijk uit methaan dat 28 keer meer bijdraagt aan de opwarming van de aarde dan CO2. Omdat organisch stortmateriaal bij afwezigheid van zuurstof aanzienlijke hoeveelheden methaan produceert, moet deze praktijk in de Europese Unie een halt worden toegeroepen.
Het stortgas dat nog op stortlocaties ontstaat, wordt afgevangen. Steeds vaker wordt dit stortgas onttrokken en gebruikt voor de productie van duurzame warmte en elektriciteit waarmee ook aanzienlijke milieuwinst wordt behaald.

Maak stortplaatsen veiliger

De nieuw opgerichte European Landfill Association zal zich bezighouden met activiteiten die stortplaatsen in Europa veiliger maken. Belangrijk is de vaststelling van de beste beschikbare technieken (Best Available Techniques, BAT) door de Europese Commissie. Deze best beschikbare technieken zijn Europese vergunningseisen voor operationele exploitanten van stortplaatsen.
ELA wil ook bijdragen aan de aanpassing van Europese afvalregels, zoals de Richtlijn storten en de Kaderrichtlijn afvalstoffen waarin onder meer recyclingdoelen zijn opgenomen. De afval- en recyclingsector speelt een centrale rol in de klimaatambities van de EU. De Prognos-studie (2022) laat zien hoeveel CO2 kan worden gereduceerd door invoering van Europese afvalregels, namelijk een besparing van 150 Mt CO2-equivalenten.

Daniel Resch (vicevoorzitter ELA en voorzitter ÖWAV), Hartmut Haeming (voorzitter ELA en voorzitter InwesD / AVG Köln ) en Bjorn Hamal (vicevoorzitter ELA en Operations Director Mineralz-Renewi) (foto: Apostolos Stilos)

Op 24 oktober is in Keulen de European Landfill Association (ELA) opgericht. Van links: Daniel Resch (vicevoorzitter ELA en voorzitter ÖWAV), Hartmut Haeming (voorzitter ELA en voorzitter InwesD / AVG Köln ) en Bjorn Hamal (vicevoorzitter ELA en Operations Director Mineralz-Renewi) (foto: Apostolos Stilos)

Meer grondstoffen uit afval

Bjorn Hamal, vicevoorzitter van de ELA en Operations Director van Mineralz bij Renewi: ‘Op Europees niveau spelen er veel actuele thema’s, zoals de discussies over methaanreductie, de wens meer grondstof uit afval terug te winnen en de vorming van Europese vergunningseisen aan operationele stortplaatsen. Hiervoor is coördinatie tussen de vakverenigingen van de lidstaten onontbeerlijk. De oprichting van de ELA is een belangrijke mijlpaal om stortplaatsen optimaal te laten faciliteren op weg naar de circulaire economie. Vanuit ELA kunnen we de Europese stakeholders en lidstaten voorzien van praktische informatie waar de politiek mee vooruit kan.


Eindafdichting van stortplaats ARN-park in Weurt (foto: ARN)

Nederland zet vol in op de waarde van afvalstoffen. Het storten van afval is in Nederland de minst gewenste manier om afval te verwerken. Voor afvalstoffen die herbruikbaar of brandbaar zijn, geldt in tegenstelling tot in de meeste andere landen van Europa een harde minimumstandaard waardoor storten niet meer is toegestaan voor die afvalstoffen. Ons land kent bovendien maar liefst 46 stortverboden voor specifieke afvalstoffen. In het Nederlands afvalbeleid ligt de nadruk op maximaal hergebruik en nuttige toepassing van afvalstoffen. Van de totale afvalhoeveelheid (circa 60 miljoen ton per jaar) wordt in Nederland zo’n 80% gerecycled. Van de afvalstoffen die dan nog moeten worden verwerkt, wordt maar een kleine hoeveelheid (circa 2 miljoen ton) gestort volgens de best beschikbare milieubeschermende Nederlandse standaard.

Jeroen Stein

Contactpersoon
Jeroen Stein

Jeroen Stein op LinkedIn

Onze nieuwsbrief
ontvangen?

De circulaire economie vraagt om nieuwe businessmodellen

Kwaliteit ingezamelde stromen is nodig om ze te kunnen recyclen tot hoogwaardige producten

Circulaire economie

Circulaire economie

Europa

Europa

Recycling en restmaterialen

Recycling en restmaterialen