Nieuws

Nieuwsbericht - 1 maart 2021

Stientje van Veldhoven geeft startsein Week van de AfvalHelden

Demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat gaf vanmiddag het officiële startsein voor de Week van de AfvalHelden in Rijsenhout. Van Veldhoven sprak de Helden van afval- en reinigingsbedrijf Meerlanden toe en overhandigde het eerste exemplaar van het magazine De AfvalHeld. “Toen de eerste lockdown inging, merkte je overal in Nederland terecht grote waardering voor jullie als AfvalHelden, met bedankbriefjes op containers en kleurplaten voor de ramen. Dat verdienen jullie wat mij betreft elke dag. Jullie houden door weer en wind onze straten en buurten schoon, en zorgen met de inzameling voor een belangrijke stap om van ons afval weer nieuwe grondstoffen te maken, jullie verdienen deze week!”, aldus Van Veldhoven.

In de week van 1 t/m 7 maart worden de mannen en vrouwen die werkzaam zijn in de afvalsector in het zonnetje gezet. Bijna 30.000 professionals halen dagelijks het afval op en zorgen ervoor dat het daarna grotendeels een nieuwe toepassing krijgt. Op die manier dragen ze allemaal bij aan een betere en schonere wereld. De Week van de AfvalHelden is in het leven geroepen door de brancheorganisaties, NVRD, Vereniging Afvalbedrijven en O&O Fonds GEO. De leden van deze organisaties zorgen voor inzameling en verwerking van afval en het schoonhouden van de Nederlandse straten. Tijdens de Week van de AfvalHelden staat waardering voor alle medewerkers van deze partijen centraal.

Magazine de AfvalHeld

Vanmiddag werden ook de eerste exemplaren van De AfvalHeld overhandigd. Dit magazine is speciaal voor deze week ontwikkeld voor en door AfvalHelden. Het bewaarexemplaar is door heel Nederland verspreid en geeft een inkijk in de wereld van deze Helden. Bekijk het magazine hier digitaal.

Staatssecretaris Van Velhoven overhandigt De AfvaHeld aan een AfvalHeld tijdens de Week van de AfvalHelden

Waardevol en cruciaal beroep

”Je kunt altijd nog in het afval gaan”. Een bekende uitspraak, met als onderliggende boodschap dat werken in de afvalsector weinig kennis en kunde vereist. Niets is minder waar. De branche professionaliseert: er worden steeds meer vaardigheden van de medewerkers gevraagd. Van technische en organisatorische kennis, tot communicatieve vaardigheden. Medewerkers in de afvalbranche zijn van vitaal belang voor de volksgezondheid en het draaiend houden van Nederland. En daar zorgen ze dagelijks voor. Daar mogen we met z’n allen best trots op zijn. Zij verdienen onze waardering, iedere dag, en speciaal tijdens de Week van de AfvalHelden.

Programma van de week

Iedere dag van de Week van de AfvalHelden heeft een eigen thema. Organisaties zijn vrij om aan te haken op dit weekprogramma, maar mogen ook geheel hun eigen invulling geven aan de week. De activiteiten van de organisaties kunnen op social media gevolgd worden via #AfvalHelden en/of #WeekvandeAfvalHelden.

  • Maandag 1 maart: Inwoners van Nederland; landelijke kick-off door staatssecretaris Stientje van Veldhoven, lancering magazine De AfvalHeld
  • Dinsdag 2 maart: Scholen, kinderen, ouders; ontwerpwedstrijd, kleurplatenactie
  • Woensdag 3 maart: Landelijke Ontbijtdag voor AfvalHelden
  • Donderdag 4 maart: Waardering; online ‘talk’ over waardering
  • Vrijdag 5 maart: Bedrijven; binnendienst, buitendienst, inhuurkrachten en vrijwilligers
  • Zaterdag 6 maart: Milieustraten, bij de eerste lockdown kregen milieustraat Helden het zwaar. 1,5 meter afstand en een toenemende stroom met bezoekers.
  • Zondag 7 maart: Feestelijke terugblik

Meer over deze activiteiten is te vinden op www.weekvandeafvalhelden.nl

Daniëlle van Vleuten

Contactpersoon
Daniëlle van Vleuten

Daniëlle van Vleuten op LinkedIn

Jennifer Koster-Bos

Contactpersoon
Jennifer Koster-Bos

Jennifer Koster-Bos op LinkedIn

Onze nieuwsbrief
ontvangen?

Circulaire economie

Circulaire economie

Klimaat

Klimaat

Europa

Europa

Recycling en restmaterialen

Recycling en restmaterialen

Duurzame energie

Duurzame energie

Veiligheid en gezondheid

Veiligheid en gezondheid