Gft-inzameling

Nieuws

Nieuwsbericht - 13 oktober 2020

Gft-afval moet weer schoner worden

Oproep in petitie aan Tweede Kamer om maatregelen te nemen

De Vereniging Afvalbedrijven heeft mede namens zeven andere organisaties op het gebied van afvalverwerking, recycling en milieu in een petitie de Tweede Kamer opgeroepen om maatregelen te nemen tegen de vervuiling van de afvalstroom gft. De vervuiling was in het jaar 2000 nog maar één procent en nu ligt dat rond de 5 procent. Als deze trend doorzet, dreigt de recycling van gft-afval te moeten stoppen en komen de Nederlandse recyclingdoelstellingen in gevaar.

Vanwege de strengere coronamaatregelen kon de petitie niet in de Tweede Kamer zelf worden aangeboden, maar moest dat digitaal. Dat deden Boris van der Ham, voorzitter van de Vereniging Afvalbedrijven (VA) en Vincent Kok (VA/BVOR) op een bijzondere manier. Zij boden naast een uitgeschreven petitie een filmpje aan waarin mensen uit de composteringssector zelf vertelden over de problemen én de oplossingen die er zijn.

In de petitie ‘Terug naar schoner gft-afval voor nog schonere compost’ vragen de indieners om samen met de gemeenten een kwaliteitsnorm in te voeren van maximaal 2 procent vervuiling van gft-afval. Ook vragen ze om een verwijdering van logo’s op verpakkingen die aanduiden dat biologisch afbreekbare plastics bij het gft-afval mogen. Dat mag namelijk niet, verpakkingen mogen nooit bij het gft-afval. Tenslotte vraagt de petitie om een recyclingdoelstelling voor gemeenten, dus meer aandacht voor schone stromen in plaats van alleen de focus op het verminderen van de hoeveelheid restafval per persoon.

De petitie werd ondertekend door Vereniging Afvalbedrijven, BVOR, Recycling Netwerk, Natuur & Milieu, MVO Nederland, BRBS Recycling, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Centre for Soil Ecology.

 

 

Jennifer Koster-Bos

Contactpersoon
Jennifer Koster-Bos

Jennifer Koster-Bos op LinkedIn

Onze nieuwsbrief
ontvangen?

Bioplastics recyclen, niet composteren

Kwaliteit ingezamelde stromen is nodig om ze te kunnen recyclen tot hoogwaardige producten

Circulaire economie

Circulaire economie

Recycling en restmaterialen

Recycling en restmaterialen