Header afvalstromen

Nieuws

Nieuwsbericht - 24 oktober 2019

Alternatief voor importheffing op buitenlands afval

De Vereniging Afvalbedrijven (VA) wil graag snel met het kabinet om tafel voor het bespreken van een alternatief plan voor de importheffing op buitenlands afval. Dit nieuwe plan garandeert in 2020 een jaarlijkse besparing van 100.000 ton uitstoot CO₂. Dat schrijft de VA in een brief aan het kabinet.

De VA heeft eerder aangegeven dat de voorgenomen importheffing op buitenlands afval geen enkele milieuwinst oplevert. Daarbij heeft deze maatregel grote bedrijfseconomische gevolgen voor de totale afvalketen. Die conclusie trekt ook Strategy& (onderdeel van PwC) die in opdracht van de VA alle gevolgen van de importheffing doorrekende. Het rapport wordt door niemand weersproken, maar toch wil het kabinet de maatregel invoeren. “Daarom hebben we dit plan opgesteld. We vragen het kabinet de importheffing niet in te voeren. Om de Urgenda-doelstelling van het kabinet niet in gevaar te brengen, dragen we een alternatieve CO₂-besparing aan”, aldus VA-directeur Robbert Loos. “Hiermee voorkomen we bovendien grote bedrijfseconomische schade in de afval- en recyclingsector.”

De sector wil ook graag spreken over de andere klimaatdoelstellingen die het kabinet heeft. De VA wil komen tot een alternatief instrumentarium die de transitie in de sector stimuleert en faciliteert. Verschillende groene innovaties staan startklaar, maar wachten nog op definitieve goedkeuring.

Robbert Loos

Contactpersoon
Robbert Loos

Robbert Loos op LinkedIn

Onze nieuwsbrief
ontvangen?

Milieu, economie en werkgelegenheid niet gebaat bij importheffing

De sector heeft geen invloed op het volume en de samenstelling van het te verwerken afval en dus ook niet op de emissies die ontstaan

Europese circulaire economie heeft baat bij één Europese afvalmarkt

Circulaire economie

Circulaire economie

Klimaat

Klimaat

Europa

Europa

Recycling en restmaterialen

Recycling en restmaterialen

Duurzame energie

Duurzame energie