Veiligheid en gezondheid
Continue aandacht voor veiligheid en gezondheid.
Continue aandacht voor veiligheid en gezondheid.
Circulair = Veilig en gezond werken
Veiligheid is een randvoorwaarde voor de circulaire economie. Meer recycling, meer duurzame energie, meer circulair: deze doelen worden alleen bereikt als medewerkers veilig en gezond hun werk kunnen doen. Veilig en gezond werken heeft de volle aandacht van de afvalsector. Elk afvalbedrijf werkt hieraan. Niet alleen voor de eigen medewerkers, ook voor omwonenden en voor het milieu.
Afvalbedrijven = Veilig en gezond
Medewerkers en omwonenden van afvalbedrijven werken en wonen in een veilige en gezonde omgeving. Dat danken we aan een scala aan maatregelen.
Facts & figures:
In tien jaar tijd daalde het aantal ongevallen met verzuim binnen de bij ons aangesloten bedrijven met 14 procent.
Vragen over veiligheid en gezondheid
- Vinden er arbeidsongevallen plaats binnen de afvalsector?
Ondanks de inspanningen op het gebied van veilig en gezond werken, vinden in de afvalsector helaas arbeidsongevallen plaats. Elk ongeval is er één teveel. We vinden dat het aantal ongevallen met verzuim moet verminderen. Daar werken afvalbedrijven hard aan. - Welke maatregelen zetten bedrijven in?
Afvalbedrijven zetten een breed pallet aan maatregelen in om de veiligheid en de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Zo organiseren bedrijven veiligheidstrainingen en bewustwordingscampagnes. Persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals veiligheidshelm, -bovenkleding en -schoenen, zijn op de werkvloer verplicht. - Waar liggen kansen voor verbetering?
Veiligheid moet een vanzelfsprekendheid zijn. Daarvoor moeten medewerkers continu door een ‘veiligheidsbril’ het werk bekijken. Veilig handelen moet altijd op de eerste plaats staan. Dat bekent: continue aandacht voor veiligheidsbewustzijn en -gedrag en elkaar daar op aanspreken. Binnen de sector staat veilig en gezond werken hoog op de agenda. - Waarom kampt de afvalsector af en toe met branden?
Ondanks dat afvalbedrijven er volop aandacht aan besteden, breken er toch af en toe branden uit. Broei is een van de belangrijkste oorzaken. Er zijn nu eenmaal afvalstromen die warmte opbouwen door hun samenstelling en vochtigheidsgraad. Ook ontvlambare materialen in het afval, zoals lithiumbatterijen, vergroten het brandrisico. Om afvalbranden te voorkomen, zet de afvalsector stevig in op brandpreventie.
Veiligheid = Continue aandacht
Veiligheid, gezondheid, goede arbeidsomstandigheden: het zijn basisbehoeften van werknemers van afvalbedrijven. Optimaal veiligheidsbewustzijn en -gedrag vraagt om continue aandacht. Veiligheid moet ‘tussen de oren’ zitten. De Vereniging Afvalbedrijven neemt haar verantwoordelijkheid en vestigt doorlopend de aandacht op het verbeteren van veiligheid en arbeidsomstandigheden bij haar leden. De organisatie zet in op samenwerking, kennisdeling en ketenaanpak. Leren van elkaar is een belangrijk middel.
Wat doet de Vereniging Afvalbedrijven?
- Arbocatalogus Afvalbranche
De Vereniging Afvalbedrijven maakt samen met sociale partners, brancheorganisaties, bedrijven en werknemers deel uit van de stichting die de Arbocatalogus Afvalbranche heeft opgesteld. De Arbocatalogus Afvalbranche dient als naslagwerk en inspiratiebron. De catalogus brengt arbeidsrisico’s in kaart en biedt maatregelen voor arbeidsomstandigheden, veiligheid en gezondheid binnen de afvalbranche, volgens de huidige stand der techniek. De stichting houdt de arbocatalogus actueel en brengt deze onder de aandacht van afvalbedrijven. - Week van de Veiligheid
De Vereniging Afvalbedrijven doet actief mee met de Week van de Veiligheid, een jaarlijks evenement van de Stichting Arbocatalogus Afvalbranche. Tijdens de eerste week van juni besteden afvalbedrijven extra aandacht aan veiligheid. In heel het land vinden speciale activiteiten plaats, zoals voorlichtingssessies, handhavingsacties en snelheidscontroles. - Ongevallenenquête
Om inzicht te krijgen in het aantal ongevallen en de oorzaken zet de Vereniging Afvalbedrijven sinds 2006 jaarlijks een ongevallenenquête uit onder haar leden. De uitkomsten worden gedeeld en besproken met de leden. Meer focus op veilig werken werpt zijn vruchten af. Het aantal ongevallen daalt gestaag. - Veiligheid Voorop
De Vereniging Afvalbedrijven heeft zich aangesloten bij Veiligheid Voorop, een programma van VNO-NCW en verschillende branches in de chemieketen. Veiligheid Voorop heeft als doel om de veiligheidsprestaties in de (petro)chemieketen te verbeteren. Het gaan om bedrijven die vallen onder het Brzo (Besluit risico’s zware ongevallen). Het delen van kennis staat voorop. - Werken aan brandpreventie
Binnen onze branche staat brandpreventie hoog op de agenda. Onze leden investeren in brandpreventie en nemen preventieve en organisatorische maatregelen. Samenwerking is van groot belang. Als alle partijen in de keten hieraan meewerken, heeft brandpreventie de grootste kans van slagen. Leveranciers moeten alert zijn op de brandveiligheid van het afval dat zij aanleveren. De sector helpt hen daarbij. De bedrijven informeren hun klanten over wat wel en niet in een afvalstroom mag en geven een terugkoppeling als ongewenste materialen zijn aangetroffen.