Header fietser

Nieuws

Artikel - 4 juni 2024

Kijk eens in de veiligheidsspiegel

3 t/m 7 juni 2024: Week van de Veiligheid 2024

Veilig en gezond werken is in ieders belang en iedere medewerker wil na het werk gezond en wel thuiskomen. Om dat besef levend te houden, is continue aandacht voor het onderwerp een vereiste. De jaarlijkse Week van de Veiligheid helpt daarbij. Meerdere leden van de Vereniging Afvalbedrijven brengen het thema veiligheid en gezondheid deze week voor het voetlicht.

Het is niet voor niets dat Stichting Arbocatalogus Afvalbranche (StAA) de Week van de Veiligheid voor de zevende keer op rij organiseert. Bedrijven in de afvalsector kunnen ook dit jaar zelf invulling geven aan het programma. Waar de ene onderneming het accent legt op vallen en struikelen, kiest het andere bedrijf voor elkaar aanspreken op onveilig gedrag of voor een veiligheidsmarkt.

Veilig werken tijdens onderhoudstop

Twence organiseert twee jaar op rij zo’n veiligheidsmarkt. “Dit jaar pakken we het anders aan”, vertelt veiligheidskundige Egon Schreven. “We leggen de focus op veilig werken tijdens een onderhoudstop. Gedurende zo’n stop werken verschillende teams intensief samen om alle werkzaamheden binnen de gestelde tijd en volgens de hoogste veiligheidsnormen uit te voeren. Aandacht voor veiligheid tijdens de samenwerking is en blijft belangrijk.”

Egon Schreven (Twence):

‘Met onze veiligheidsquiz willen we het veiligheidsbewustzijn verbeteren.’

Veiligheidsquiz

Daarnaast ontwikkelt Twence een veiligheidsquiz. “Hiermee willen we het veiligheidsbewustzijn onder medewerkers, chauffeurs en contractors verbeteren. Lancering van de quiz in de Week van Veiligheid komt net te vroeg, maar eind juni is het zover.” Met een QR-code kunnen deelnemers meedoen op hun desktop of mobiel. Twence verloot elke week prijzen onder de toppers van de quiz. “We geven uitleg bij de antwoorden zodat deelnemers nog eens lezen welke regels op het Twence-terrein van belang zijn. Zo hopen we het veiligheidsbewustzijn op een andere manier te prikkelen.”

Veiligheidsfilm

Schreven verwacht dat iedereen die recent de veiligheidsfilm van Twence heeft bekeken, de vragen goed kan beantwoorden. “Alle contractors moeten jaarlijks de veiligheidsfilm bekijken, onze eigen medewerkers elke drie jaar. Wellicht dat dit ook jaarlijks wordt, want de kennis zakt toch weg. Dat past ook bij onze ambities om in 2025 trede 3 van de NEN Safety Culture Ladder te behalen. In 2027 willen we trede 4 bereiken.”

Mark Renooij (GP Groot inzameling & recycling):

‘Veel ongevallen ontstaan door te snel werken, met te weinig focus.’

Zorgvuldig werken

Bij GP Groot begint veilig en gezond werken met trainingen volgen en met mentoren die de nieuwe collega’s informeren en begeleiden. “Dat is de basis van waaruit je verder kunt werken”, weet Mark Renooij. Hij is KAM-coördinator voor de divisie inzameling & recycling, waar circa 600 mensen werken. “We zien dat onze inspanningen resultaat hebben. Veel ongevallen ontstaan door te snel werken, met te weinig focus. Dat is te voorkomen als je zorgvuldig werkt. Daarom besteden we daar continu aandacht aan.”

Veiligheid is eigen verantwoordelijkheid

Dat is dan ook de reden dat de divisie inzameling & recycling een thema koos voor de Week van de Veiligheid. Renooij: “We doen altijd mee. Dit jaar dragen we uit dat veiligheid ook je eigen verantwoordelijkheid is. Het bedrijf heeft zijn verantwoordelijkheid, maar de medewerker zeker ook.”

Voor het thema eigen verantwoordelijkheid plaatst GP Groot negen paskamers met de vraag ‘Wie is verantwoordelijk voor jouw veiligheid?’

negen paskamers

Dat uitgangspunt leidt tot een heel praktische activiteit. Negen paskamers rouleren over elf eigen locaties en bij twee partnerorganisaties. Renooij: “Gewone paskamers zoals ze in modezaken staan. Bij de paskamer hangt de vraag ‘Wie is verantwoordelijk voor jouw veiligheid?’. Als je de paskamer ingaat, staat er een grote spiegel klaar met een sticker waarop ‘JIJ’ staat geschreven. Het doel is dat iedereen zich realiseert dat veilig werken ook bij jezelf ligt. Kijk eens in de spiegel en wijs niet altijd naar een ander. Zelf heb je een groot aandeel in je eigen veiligheid en die van jouw collega’s. Het is natuurlijk de bedoeling dat wie erin is geweest, niets zegt tegen collega’s. Aan de andere kant mag het wel rondzingen, het gaat om de boodschap.”

Rol werknemer

Ook bij Renewi speelt de eigen verantwoordelijkheid een rol. “We organiseren diverse activiteiten die zijn toegespitst op de specifieke bedrijfsonderdelen. Allemaal vanuit hetzelfde thema, namelijk de vraag: ‘Neem jij het risico?’”, vertelt Albert van Veldhuizen, manager SHEQ (Safety, Health, Environment, Quality) van Coorec, onderdeel van Renewi. Renewi herintroduceert de zogeheten Start & Stop-kaart. “Die benadrukt de noodzaak om altijd eerst je werkplek en materialen goed te controleren voordat je begint met werken. Op het moment dat een situatie niet veilig oogt, heeft iedereen het recht om te stoppen met werken. Veilig werken is immers ook de taak van de werknemer. Dat wordt niet altijd vanzelfsprekend gevonden, vandaar dit thema.”

Posters in meerdere talen ondersteunen de actie 'Neem jij het risico?' van Renewi

Hele jaar bezig met veiligheid

Renewi doet al jaren mee aan de Week van de Veiligheid. “Ik ben een groot pleitbezorger van deze week en ben blij dat Renewi veel waarde hecht aan deelname. Natuurlijk zijn we het hele jaar door met veiligheid bezig, maar één keer per jaar zo’n brede, aanvullende focus op een specifiek onderdeel van veiligheid is noodzakelijk. Dat hoort bij een goed veiligheidsbeleid.”

Albert van Veldhuizen (Renewi):

‘Zelf heb je een groot aandeel in je eigen veiligheid en die van jouw collega’s.’

In de cabine blijven

Attero doet al een aantal jaren mee aan de Week van de Veiligheid. “Veiligheid speelt het hele jaar door een belangrijke rol, maar een ernstig ongeluk in januari heeft iedereen nog meer op scherp gezet”, vertelt hogere veiligheidskundige Peter Qualm. “Dit jaar voeren we twee lijnen. Tijdens de Week van de Veiligheid krijgt elke chauffeur die op een van onze locaties komt een veiligheidshamer. Wij merkten dat chauffeurs daar veel waarde aan hechten. Zij krijgen er uitleg bij over de noodzaak om op ons terrein in hun cabine te blijven. Ook als hij of zij moet wachten.”

Bij Attero krijgt elke chauffeur die op een van hun locaties komt een veiligheidshamer

Mobiel veiligheidscentrum

Daarnaast opent algemeen directeur Paul Ganzeboom in Venlo het Attero Training Center (ATC). Qualm: “Dit is een mobiel veiligheidscentrum met stands over onderwerpen als het veiligstellen van een installatie, hoe je veilig een besloten ruimte betreedt en wat daar wel en niet mag, over werken op hoogte, de omgang met bewegend gereedschap en hoe spreek je mensen aan op onveilig gedrag. Dat laatste is best lastig als je het niet gewend bent. We hebben een acteur ingehuurd die vervelende types speelt.” Na Venlo staat het ATC telkens een aantal dagen op een van de locaties van Attero. “Daarmee blijft veilig werken op het netvlies staan.”

Peter Qualm (Attero):

‘Veiligheid speelt het hele jaar door een belangrijke rol.’

Opening in Venlo van het Attero Training Center met stands over veiligheidsonderwerpen 

Week van de Veiligheid

Van 3 tot en met 7 juni organiseert de Stichting Arbocatalogus Afvalbranche (StAA) de zevende editie van de Week van de Veiligheid. Bedrijven en organisaties die actief zijn in de afvalsector organiseren in de eerste week van juni op een of meer dagen activiteiten rond veilig en gezond werken. Ze attenderen medewerkers op het belang van veilig en gezond werken. Bedrijven en organisaties hebben de vrijheid om de week op hun eigen manier in te vullen. Meerdere leden van de Vereniging Afvalbedrijven doen aan de week mee. In dit artikel belichten vier leden hun activiteiten.

 

Auteur
Inge Heuff - @copyright

Inge Heuff op LinkedIn

Jennifer Koster-Bos

Contactpersoon
Jennifer Koster-Bos

Jennifer Koster-Bos op LinkedIn

Daniëlle van Vleuten

Contactpersoon
Daniëlle van Vleuten

Daniëlle van Vleuten op LinkedIn

Onze nieuwsbrief
ontvangen?

Veiligheid en gezondheid

Veiligheid en gezondheid