Standpunten
Bronscheiding of nascheiding
De Vereniging Afvalbedrijven zet in op maximale inzameling, sortering en recycling van afvalstoffen. Voor verreweg de meeste afvalstromen is scheiden aan het begin van de afvalketen - daar waar het afval ontstaat, oftewel ‘bij de bron’ - van groot belang. Denk aan glas, papier, textiel, gft (groente-, fruit- en tuinafval), batterijen en elektrische apparaten. Voor deze afvalstoffen is bronscheiding essentieel om er nieuwe grondstoffen van hoge kwaliteit van te kunnen maken.
Voor pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken) ligt dat anders. Pmd is minder gevoelig voor verontreiniging dan andere afvalstromen en kan machinaal worden gesorteerd en gereinigd. Daarna zijn de verschillende deelstromen geschikt voor opwerking tot gerecyclede grondstof. Bij pmd leveren bron- en nascheiding een vergelijkbare kwaliteit op.
De keuze van het inzamelsysteem voor huishoudens ligt bij gemeenten. Een gemeente kan kiezen voor bronscheiding, maar zal dit niet doen als er in wijken of bij woningen onvoldoende ruimte is om het pmd apart te houden en in gescheiden te zamelen. Hiervan is sprake in dichtbevolkte gebieden of gemeenten met veel hoogbouw. Dan is nascheiding goed mogelijk. Bij nascheiding wordt het pmd achteraf machinaal uit het restafval gehaald. Ook gemengd bouw- en sloopafval leent zich goed voor nascheiding.
De Vereniging Afvalbedrijven is voorstander van ‘bronscheiding waar het kan en nascheiding waar het moet’, als bronscheiding onvoldoende of te sterk vervuild materiaal oplevert. Bron- en nascheiding zijn beiden nodig om de nationale en Europese recyclingdoelen te behalen. De technieken voor nascheiding worden alsmaar beter, waardoor steeds meer pmd uit het restafval kan worden gehaald.