Nieuws

Nieuwsbericht - 20 november 2024

‘Besluit melden is onuitvoerbaar’

De wijziging van het ‘Besluit melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen’ is als het aan dit kabinet ligt op 1 januari 2025 een feit. De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat legt de kritiek van de Raad van State, de Tweede Kamer en bedrijven uit de recycling- en afvalsector over de onuitvoerbaarheid naast zich neer. Brancheverenigingen noemen het besluit een ‘administratief circus’ en dat lieten ze de Tweede Kamer in mei en september weten. Het probleem van zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) in ons milieu wordt hiermee niet opgelost. Van groene groei is volgens kenners geen sprake. Grote verliezer is de circulaire economie.

Volgens de brancheverenigingen Branchevereniging Recycling Breken en Sorteren (BRBS), Metaal Recycling Federatie (MRF) en Vereniging Afvalbedrijven (VA) leidt het besluit tot een overbodige en tijdrovende stapeling van informatie die geen enkele relatie meer heeft met de werkelijkheid. "Al deze gestapelde informatie over ongewenste stoffen moet bovendien nauwkeurig worden beoordeeld, terwijl de milieu- en recyclingdoelstellingen er niet mee zijn gediend", aldus de branche.  

Opeenstapeling van informatie

Afvalontdoeners worden per 1 januari verplicht om aan hun afvalverwerkers informatie over zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) te verstrekken. De wetswijziging leidt er echter niet toe dat dit informatie is over de in de afvalstoffen aanwezige ZZS. De ontdoener wordt namelijk verplicht om bij iedere vracht afval de volgende informatie op te geven:

  • Alle ZZS die zijn opgenomen in een voor hem geldende omgevingsvergunning;
  • Alle informatie die het bedrijf eerder heeft verstrekt aan het bevoegd gezag over emissies van ZZS in de lucht of het water;
  • Alle informatie over ZZS die het bedrijf van haar ontdoener heeft gekregen.

Als een ontdoener informatie over ZZS heeft, moet hij deze informatie altijd en in zijn geheel opgeven zodra hij zich ontdoet van afvalstoffen. Dus ook als het om een lading gaat waarin deze stoffen helemaal niet voorkomen. Omdat een recyclingbedrijf afval ontvangt van veel verschillende ontdoeners en deze vervolgens sorteert, opbulkt en zuivert, ontstaat voor het eindproduct een opeenstapeling van informatie. "Dat is een administratief circus waar niemand beter van wordt. Dat kost veel tijd, geld en frustratie."

Gemiste kans

"Het is een beetje de omgekeerde wereld. Wij zien in deze voorgestelde regeling grote risico’s voor het goed functioneren van onze afvalverwerking en voor de overgang naar een circulaire economie", is de conclusie van de drie brancheverenigingen, "Dat is een gemiste kans, want wij delen de klimaatambities van het kabinet om in 2030 in Nederland de helft minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990."

Actieve lobby

De brancheverenigingen BRBS, MRF en VA hebben niet stil gezeten. Het afgelopen jaar zijn diverse gesprekken met ambtenaren van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) gevoerd. In mei en september hebben we brieven naar de Kamerleden van de vaste commissie IenW gestuurd en zijn de woordvoerders van de politieke partijen persoonlijk benaderd. We hebben ‘bereikt’ dat er een half jaar uitstel is gekregen. De staatssecretaris heeft wederom toegezegd dat hij over onze bezwaren in gesprek gaat met de sector.
Er is echter nog veel onduidelijkheid over de precieze manier waarop Besluit melden in de praktijk gaat werken. En ook of en hoe de omgevingsdiensten het voorgenomen besluit gaan handhaven. Veel van onze leden verkeren in onzekerheid.

Wat is het Besluit melden?

Het Besluit melden heet officieel ‘Besluit melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen'. De wijziging heeft te maken het toevoegen van informatie over zeer zorgwekkende stoffen in de begeleidingsbrief. Het Besluit melden geeft invulling aan de Wet milieubeheer. Deze wet zegt dat wie een afvalstof afgeeft informatie moet geven over de ‘aard, eigenschappen en samenstelling’ van de afvalstof. Het idee achter het wetsvoorstel is dat een afvalontdoener aan de afvalverwerker informatie op moet geven over de in het afval aanwezige zeer zorgwekkende stoffen (ZZS).

Ermy Brok

Contactpersoon
Ermy Brok

Ermy Brok op LinkedIn

Onze nieuwsbrief
ontvangen?