Nieuws
Nieuwsbericht - 4 december 2024
10 actiepunten voor circulair produceren
Nederland wil in 2050 een volledig circulaire economie realiseren. Dat betekent dat we materialen zo lang mogelijk in de kringloop moeten houden. Circulair ontwerpen en produceren staat daarvoor aan de basis. Om producenten te inspireren, zet de Vereniging Afvalbedrijven in een factsheet 10 actiepunten op een rij voor meer circulariteit aan de voorkant van de productieketen. De actiepunten komen voort uit gesprekken met ervaringsdeskundigen die we in een artikelenserie hebben gepubliceerd.
Het grootste milieueffect van producten ligt aan het begin van de keten. Producenten bepalen of een product geschikt is voor een lang of tweede leven, of het kan worden hergebruikt, gerepareerd of gerecycled. Vanuit steeds meer organisaties, waaronder de rijksoverheid, het Planbureau voor de Leefomgeving en de afvalsector, klinkt de roep om de keten vanaf de voorkant te sluiten.
Circulair ontwerpen als vanzelfsprekendheid
Circulair ontwerpen zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn. Enkele voorlopers daargelaten, geeft het gros van de producenten en ontwerpers circulariteit nog altijd weinig prioriteit. Het gevolg zijn legio ontwerpfouten die resulteren in niet-repareerbare of niet-recyclebare producten en materialen: van polymeren met vulmiddelen tot kartonnen verpakkingen met plastic laagjes en draadloze oordopjes die niet te repareren en recyclen zijn. Met het juiste ontwerp kunnen grondstoffen optimaal worden gescheiden en hergebruikt.
De boot missen
Circulair produceren is van groot belang om de circulaire economie te realiseren. Ondertussen krijgen producenten te maken met grondstoffenschaarste, stijgende materiaalkosten, consumenten die steeds luider om circulaire producten vragen en andere producenten die wél circulaire stappen zetten. Wie als producent nu niet in beweging komt, dreigt de boot te missen.
10 actiepunten
Op basis van de praktijkervaring van producenten zetten we 10 actiepunten op een rij voor meer circulariteit aan de voorkant van de productieketen. Niet elk actiepunt is voor alle producten van toepassing. Elk product is immers anders.
- Formuleer circulaire doelen en deadlines
- Verleng de levensduur van producten
- Gebruik duurzame grondstoffen
- Houd rekening met consumenten
- Overweeg product-dienstcombinaties
- Vergaar kennis over circulariteit
- Ga over op digitalisering
- Maak werk van standaardisatie
- Stimulerend en consistent overheidsbeleid
- Werk samen met partijen in de keten
Lees meer in de factsheet ‘circulair produceren’.