Nieuws

Nieuwsbericht - 3 augustus 2022

Fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken

De MIA (Milieu-investeringsaftrek) en Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) zijn twee fiscale stimuleringsregelingen die zich richten op marktintroductie en -verbreding van innovatieve en milieuvriendelijke technieken. In 2022 is een budget van 169 miljoen euro beschikbaar. Technieken die fiscaal worden gestimuleerd, zijn te vinden op de Milieulijst. Deze lijst wordt jaarlijks herzien. Tot uiterlijk 15 augustus kan een voorstel worden gedaan voor opname van nieuwe technieken op de Milieulijst 2023.

Met de MIA\Vamil kan het belastingvoordeel voor ondernemers netto oplopen tot ruim 14 procent van het investeringsbedrag. Voor de afvalketen staat op de Milieulijst 2022 onder meer het volgende:

  • technieken voor hoogwaardige recycling van diverse materialen en stoffen;
  • apparatuur voor verwerking/recycling van afvalstoffen;
  • technieken voor de terugwinning van grondstoffen.

Daarnaast wordt met de MIA\Vamil ook fiscaal steun gegeven aan technieken gericht op grondstoffenbesparing, duurzaam verpakken, hergebruik, inzet van recyclaat en ontstoffingstechnieken.

Voor technieken die nog niet op de Milieulijst staan, kan tot 15 augustus een aanvraag worden gedaan voor opname op de Milieulijst 2023. Hiervoor volgt u het stappenplan op de RVO-website.

Onze nieuwsbrief
ontvangen?

Circulaire economie

Circulaire economie

Klimaat

Klimaat

Recycling en restmaterialen

Recycling en restmaterialen