Recycling en restmaterialen
Het maximale aan materialen en energie uit afval halen.
Het maximale aan materialen en energie uit afval halen.
recycling = Circulair
Nederland en Europa willen toe naar een circulaire economie. Hergebruik en recycling zijn daarvoor onmisbaar. De essentie: grondstoffen na gebruik niet afdanken, maar een nieuw leven geven. De circulaire ambitie zit de recyclingsector als gegoten. Dé uitdaging: grondstoffen zo hoogwaardig mogelijk recyclen. Eruit halen wat erin zit. Wat overblijft, wordt verantwoord verwerkt in afvalenergiecentrales en op stortplaatsen.
Made by waste
De wereld om ons heen bestaat voor een groot deel uit gerecyclede producten. De afvalsector geeft grondstoffen een nieuw leven.
hergebruik en recycling ...
… levert een bijdrage aan klimaat- en recyclingdoelen.
… bespaart de inzet van primaire grondstoffen, zoals aardolie, aluminium en zeldzame metalen.
… vermindert de milieudruk.
… vermindert de hoeveelheid restafval.
… creëert kansen voor innovatie, kenniseconomie en werkgelegenheid.
… bezorgt het (afval)bedrijfsleven een economische impuls.
…en het resterende deel?
Dat verwerken we zo verantwoord mogelijk. Niet alleen bij huishoudens en bedrijven, ook bij het sorteren en recyclen komen restmaterialen vrij die niet te recyclen zijn. Uit deze reststroom halen we het maximale aan energie en materialen. Afvalenergiecentrales wekken er duurzame energie mee op, winnen waardevolle materialen, zoals metalen, terug en werken de vrijkomende bodemas op tot schone bouwstoffen. Door meer preventie, duurzaam ontwerpen, hergebruik en recycling gaat de hoeveelheid restmateriaal in de toekomst slinken. Toch zal er altijd restafval ontstaan. Dat wordt door exploitanten van afvalenergiecentrales en stortplaatsen op een milieuverantwoorde wijze verwerkt. Zij hebben blijvend een rol in de circulaire economie.
Facts & figures:
80% van het afval wordt gerecycled.
vragen over recycling & restmaterialen
- Hoeveel recyclen we al?
We zijn een eind op weg. In Nederland recyclen we bijna tachtig procent van al het afval. Een prestatie waar we trots op mogen zijn. Zo worden van ingezameld plastic nieuwe verpakkingen gemaakt, levert bouw- en sloopafval vervanging voor zand en grind, belandt oud textiel als vulling in autostoelen, levert gft potgrond op en wordt gebruikt aluminium omgesmolten tot onderdelen van nieuwe laptops. - Waar liggen recyclekansen?
De gescheiden inzameling van grote deelstromen als oudpapier en gft vraagt om een forse inspanning van gemeenten en consumenten. De kwaliteit (en niet de kwantiteit) van de ingezamelde materialen moet steeds voorop staan, ook bij de gekozen inzamelsystemen. Daarnaast pleiten we voor een optimaliseringslag aan de voorkant van de keten. Met het slim ontwerpen van producten – met het oog op het opnieuw gebruiken van materialen – en het in producten toepassen van gerecycled materiaal, tillen we het sluiten van ketens naar een hoger plan. - Kunnen we alles recyclen?
Het overgrote deel van ons afval krijgt een nieuw leven. Toch blijven er altijd reststromen over die niet-recyclebaar zijn. Brandbare stromen verwerken we verantwoord in afvalenergiecentrales die duurzame energie opwekken en de niet-verbrande metalen en mineralen recyclen. Zijn de stromen niet brandbaar, dan worden ze zorgvuldig en milieuverantwoord opgeborgen in stortplaatsen. Een 100% circulaire economie is helaas niet haalbaar, maar met elkaar kunnen we een heel eind komen.
Waar zet de afvalsector op in?
- Op hoogwaardig hergebruik en recycling
Méér recyclen kan, zo laten successen zien. Van slimme, laagdrempelige inzamelsystemen tot het optimaal terugwinnen van materialen: samen met industrie, gemeenten en andere partijen bundelen we de krachten om kansrijke stromen te behouden voor een circulaire economie. - Op een hoge kwaliteit van ingezamelde stromen
Kwaliteit moet maatgevend zijn. Hoogwaardig hergebruik en recycling kan alleen wanneer het ingezamelde materiaal van goede en constante kwaliteit is. De stelregel: hoe beter de kwaliteit van de input, hoe hoogwaardiger de output. - Op slim ontwerpen van producten
Circulaire kansen moeten we al bij de bron pakken. Bij het ontwerp van producten. Het ontwerp bepaalt het grootste deel van de milieu-impact van een product. Ecodesign en ontwerpen voor hergebruik verbeteren de recyclebaarheid. Steeds vaker zitten we met producenten om tafel. De afvalsector weet hoe producten beter recyclebaar worden. - Op materiaalterugwinning uit restafval
Afvalenergiecentrales weten uit restafval het maximale aan materialen te halen. Zowel vóór als na de verbranding. Ervoor voert een aantal centrales een extra sorteerstap uit, om bruikbare materialen na te scheiden. Na de verbranding winnen de centrales waardevolle materialen uit de bodemas. Denk aan ijzer, koper en aluminium. Van de bodemas maken ze schone bouwstoffen, zoals betonnen stoeptegels. - Op verduurzaming van stortplaatsen
We werken hard aan het verduurzamen van stortplaatsen. Nu nog krijgen stortplaatsen na gebruik een bovenafdichting. Inpakken is met duurzaam stortbeheer niet nodig. In plaats van afdichten maken natuurlijke bacteriën de verontreinigingen onschadelijk. Momenteel vinden langjarige pilots plaats.